Skip to main content

Program podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti

Svi žele zaštiti svoju imovinu, privatnost i podatke. Mi želimo kroz program RBA Shield prije svega pomoći vama u podizanju svijesti o informacijskoj sigurnosti kako biste se u konačnici mogli potpuno samostalno zaštiti. 

Zaštitite se od posljedica lažnih ponuda za trgovinu kriptovalutama

U zadnje vrijeme se pojavljuju lažne ponude preko poruka ili objava na  društvenim mrežama koje privlače nerealno velikom i brzom zaradom. Molimo da obratite pažnju i ignorirate takve sadržaje. Ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vrlo vjerojatno se radi o prijevari, posebno ako se od vas traži da otvorite link ili instalirate aplikaciju za udaljeni pristup (npr. TeamViewer,  Supremo). Na taj način omogućujete zlonamjernim osobama upravljanje vašim mobitelom ili računalom, a time i vašim bankovnim računom. Podsjećamo vas ne dijelite podatke s kartica, kodove koje generira token i vaše osobne podatke nepoznatim osobama putem poziva ili poruka ili na linkovima dostavljenim putem poruka.

Što je RBA Shield?

Sufinancirajući se sredstvima od strane EU fondova, stvorili smo RBA Shield program educiranja klijenata, ali i šire javnosti, o IT sigurnosti u svakodnevnom životu, kako kod kuće, tako i na radnome mjestu.

I da, u pravu ste, ime dolazi od engleske riječ „shield“ što znači štit. RBA Shield je upravo to – štit od svih kibernetičkih vrsta nesigurnosti.

Koji je cilj RBA Shielda?

Želja nam je omogućiti vam samostalnu zaštitu, odnosno omogućiti prepoznavanje prijetnji vezanih uz kibernetičku sigurnost te, u skladu s naučenim, primjenu odgovarajućeg odgovora na situaciju ili prijetnju.

Kroz program RBA Shield dijelimo s vama informacije o načinima postizanja kibernetičke sigurnosti jer smatramo da su upravo ljudi najbitniji element sigurnost. Svaka dobro informirana osoba sama će se najbolje zaštiti i donijeti pravu odluku u ključnome trenutku.

Saznajte više o načinima postizanja kibernetičke sigurnosti

Kroz program podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti pod nazivom RBA Shield, naučite kako vas Banka štiti i na koje načine se sami možete zaštiti od napada i pokušaja prijevara u internetskom okruženju.

Phishing

Iznenadne prilike za nasljedstvom ili lakom zaradom, koje vam stižu sa sumnjivih adresa ili brojeva, neka samo budu prilika da se slatko nasmijete – jer prinčevima je zaista mjesto u bajkama.

Zaštita uređaja

Preventivno djelovanje značajno doprinosi zaštiti računala i mobilnih uređaja, kao i podataka na njima. Zaštitom uređaja odbijate napadače i sprječavate moguće prijevare.

Sigurno korištenje kartica

Izuzetno je važno pažljivo koristiti podatke s kartica. Kako biste smanjili rizik neovlaštenog korištenja vaše kartice za online i offline plaćanja, ne dijelite tajne podatke s kartica.

Ovaj sadržaj je isključivo odgovornost Raiffeisenbank Austria d.d. i ne odražava nužno mišljenje Europske unije.