Skip to main content

PROGRAM PODIZANJA SVIJESTI O KIBERNETIČKOJ SIGURNOSTI: Sigurno korištenje kartica

Davanje kartice drugoj osobi, makar samo na tren, povećava rizik krađe podataka s vaše kartice. Osobe koje rukuju vašom karticom mogu kopirati podatke s kartice uređajima za čitanje magnetne trake ili čipa, kao i fotografiranjem podataka s prednje i stražnje strane kartice. Ako imaju dovoljno vremena, prevaranti podatke mogu i jednostavno zapisati bez korištenja tehnologije. Nakon krađe vaših podataka, prevaranti mogu pomoću njih vršiti online plaćanja ili stvoriti kopiju vaše kartice za fizička plaćanja.

Kako se to se može dogoditi?

Na primjer, vi ste gost u restoranu te dajete konobaru karticu kako biste platili račun. Konobar odnosi karticu iza šanka kako bi ju provukao na blagajni i pritom kopira tajne podatke s kartice.

Na kojim sve mjestima i situacijama trebate povećati oprez?

Oprez treba povećati i prilikom korištenja kartice na prodajnim mjestima. Kako biste izvršili plaćanje na prodajnim mjestima nikada nećete trebati CVV/CVC broj koji se nalazi na poleđini kartice te je izuzetno bitno ove brojeve držati tajnima. Potrebno je i obratiti pozornost na uređaje na kojima se provodi plaćanje i potencijalne skrivene kamere kojima napadači mogu pokušati doći do podataka s kartice.   

Pripazite kako rukujete karticom na sljedećim mjestima:

  • prodajna mjesta
  • restorani i kafići
  • online transakcije

Što možete učiniti za povećanje sigurnosti?

  1. Zamolite prodajno osoblje da vam približe POS uređaj kako karticu ne biste trebali ispustiti iz ruke. 
  2. Zamolite da se plaćanje vrši ispred vas. 

Što uvijek trebate raditi?

  • Najbolje je da ne ispuštate karticu prilikom plaćanja.
  • Neka kartica uvijek bude uz vas.

Saznajte više o načinima postizanja kibernetičke sigurnosti

Kroz program podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti pod nazivom RBA Shield, naučite kako vas Banka štiti i na koje načine se sami možete zaštiti od napada i pokušaja prijevara u internetskom okruženju.

RBA Shield

Proširite svoje znanje o kibernetičkoj, odnosno informacijskoj sigurnosti uz RBA Shield i na vrijeme odbijte pokušaje krađe vaših podataka.

Phishing

Iznenadne prilike za nasljedstvom ili lakom zaradom, koje vam stižu sa sumnjivih adresa ili brojeva, neka samo budu prilika da se slatko nasmijete – jer prinčevima je zaista mjesto u bajkama.

Zaštita uređaja

Preventivno djelovanje značajno doprinosi zaštiti računala i mobilnih uređaja, kao i podataka na njima. Zaštitom uređaja odbijate napadače i sprječavate moguće prijevare.

Ovaj sadržaj je isključivo odgovornost Raiffeisenbank Austria d.d. i ne odražava nužno mišljenje Europske unije.