Skip to main content

Program podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti: Zaštita uređaja

Vaša računala, prijenosna računala, pametni telefoni i tableti vam koriste za rad, komunikaciju, pohranjivanje informacija, surfanje internetom, bankovne usluge itd. Napadači ove aktivnosti vide kao priliku za prijevaru kojom bi se domogli informacija, novca ili nanijeli vam štetu. Metode kojima pokušavaju postići prijevaru su različite, stoga je potrebno povećati oprez. 

Na kojim sve mjestima i situacijama trebate povećati oprez?

 • Kada god koristite računalo na javnom mjestu poput internet caffea ili aerodroma te prilikom korištenja besplatnog WiFi-ja na takvim mjestima.
 • Prilikom korištenja programa za razmjenu datoteka jer ako nisu pravilno konfigurirani, nepoželjne osobe mogu imati pristup svim vašim datotekama.
 • Kada otvarate priloge jer mogu sadržavati virus ili zlonamjerni kod koji će zaraziti vaše računalo.
 • Kod pretrage programa i aplikacija, kako biste bili sigurni da ih preuzimate s provjerenih izvora.
 • Na web stranicama koje koriste pop up, odnosno skočne prozore sumnjivih poruka jer mogu zaraziti vaš uređaj.

Napadači mogu razviti i niz zlonamjernih programa posebno oblikovanih za maliciozne aktivnosti na uređajima poput računala, mobitela i tableta. Ovakav zlonamjerni program zove se Malware. I u slučaju malwarea vi ste ključan faktor u zaštiti svojih podataka. Ako pred vašim očima iskaču poruke čudesnih sadržaja koji će vas u trenu obogatiti, vrijeme je da te stranice i aplikacije napustite čim prije. 

Malware ili zlonamjerni kod predstavlja prijetnju za uređaje i njihovu sigurnost. To su široko rasprostranjeni programi koji mogu evidentirati sve što ukucate na računalu, snimati putem vašeg mikrofona i kamere, napraviti snimke ekrana, ukrasti dokumente i datoteke te otvoriti skrivena stražnja vrata vašeg uređaja. Ove informacije se zatim šalju osobi koja kontrolira neki od navedenih programa, u cilju krađe sredstava s vaših računa. 

Malware na vaš uređaj može stići skriven u naizgled bezopasnom prilogu poslanom putem e-pošte ili putem sumnjive web stranice. Također ga možete instalirati u naizgled valjanom programu ili aplikaciji preuzetoj na neprovjerenoj stranici.

Kako se možete zaštititi od malwarea?

 • Redovito ažurirajte svoj operativni sustav.    
 • Povećajte razinu zaštite na vašem pretraživaču tako da ne prihvaćate kolačiće s neprovjerenih web stranica. 
 • Podesite svoj web pretraživač tako da ne čuva vaše lozinke (i izbrišite one koje su već sačuvane).   
 • Nikad nemojte kliknuti na ponuđeni link u vašoj e-pošti jer će vas možda odvesti na web stranicu sa zlonamjernim kodovima.
 • Koristite jedinstvenu lozinku za vaš osnovni e-mail račun koja se razlikuje od svih drugih lozinki.    
 • Koristite program za detekciju zlonamjernih programa.    

Naravno, ne možete uvijek znati jeste li „pokupili“ zlonamjerni program u svom uređaju. Zbog toga je važno imati instaliranu najnoviju verziju operativnog sustava uređaja i antivirusnog programa na svim uređajima (računalo i mobitel i sl.) čime uvelike povećavate razinu sigurnosti prilikom vaših online aktivnosti.

Saznajte više o načinima postizanja kibernetičke sigurnosti

Kroz program podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti pod nazivom RBA Shield, naučite kako vas Banka štiti i na koje načine se sami možete zaštiti od napada i pokušaja prijevara u internetskom okruženju.

RBA Shield

Proširite svoje znanje o kibernetičkoj, odnosno informacijskoj sigurnosti uz RBA Shield i na vrijeme odbijte pokušaje krađe vaših podataka.

Phishing

Iznenadne prilike za nasljedstvom ili lakom zaradom, koje vam stižu sa sumnjivih adresa ili brojeva, neka samo budu prilika da se slatko nasmijete – jer prinčevima je zaista mjesto u bajkama.

Sigurno korištenje kartica

Izuzetno je važno pažljivo koristiti podatke s kartica. Kako biste smanjili rizik neovlaštenog korištenja vaše kartice za online i offline plaćanja, ne dijelite tajne podatke s kartica.

Ovaj sadržaj je isključivo odgovornost Raiffeisenbank Austria d.d. i ne odražava nužno mišljenje Europske unije.